Prodejna DOMÁCÍ POTŘEBY zůstáva i po vyhlášení nových koronavirových restrikcí na základě výjimky OTEVŘENA !

Zeláky

Zeláky máme skladem v mnoha velikostech, ale k čemu jsou dobré, když si kdykoli a kdekoli koupíte kysané zelí "v pytlíku" ?

Proč ho tedy "pracně" vyrábět doma  ?

 

1. Není to pracné.

2. Je to zajímavý proces.

3. Víte, co jíte a hlavně chutná neporovnatelně lépe!

 

Jeden základní recept si můžete přečíst níže, ale variant existuje nespočet, záleží na chutích a preferencích každého soudruha :-))

 

Jdeme na to:

Zelí očistěte a odstraňte ošklivé listy, rozkrojte napůl a vykrojte košťál. Zelí nakrouhejte. (různá krouhadla máme také)

Nakrouhané zelí dejte do velké nádoby a přidejte sůl. Promíchat, pošťouchat, podrtit a optimálně pošlapat. Zelí nechte odležet, dokud nepustí šťávu.

Zelí postupně plňte do zeláku, ukládejte ho ve vrstvách a vždy silou upěchujte, vzduch nechceme.

Poslední vrstvu zelí zalijte zelnou šťávou, navrch položte kameny (také prodáváme) a nechte kvasit. Zelí musí být stále pod hladinou, tedy nesmí vykukovat nad ní, protože jak již víte, vzduch nechceme. Počítejte dva až tři týdny při teplotách okolo 15 °C. Při teplotě kolem 25 stupňů zelí kvasí o dost rychleji, pozor na to.

Je to jednoduché, za dodržení 2 klíčových věcí není co zkazit.

Takže zaprvé: perfektní čistota všeho, s čím příjde zelí do kontaktu (ano, i nohy je potřeba před šlapáním umýt) a za druhé zamezit kontaktu se vzduchem.

A to je celé.

Tak pospěšte do prodejny, ať jste za pomoci této vitamínové bomby co nejdříve nachystaní na boj s podzimními plískanicemi, bakteriemi a viry všeho druhu !

Těšíme se na Vás !